In m’n blogs wil ik vooral móóie letters laten zien. Maar af en toe kan ik het niet laten om ook te laten zien waar het helemaal mis gaat.

Een voorbeeld: in mijn woonplaats Hilversum staat aan de Vaartweg een complex van appartementen met zorg op maat. Bergstaete is de naam. Die naam staat met forse cursieve letters op de gevel. Iemand met een passie voor letters gruwt hier van. Kijk eens mee:

– de spatiëring klopt niet: de R en de G staan te dicht bij elkaar.

– de G staat scheef: hij valt om naar rechts.

– de S staat ondersteboven!

– de ruimte tussen A en E is te groot.

– de laatste E kan iets naar links.

Ik hoop dat de ‘zorg op maat’ er beter is dan de gevelletters.

 

Nog een voorbeeld, uit dezelfde straat. Drie huisnummers van naast elkaar staande huizen, waarbij vooral de spatiëring een probleem is. Nummer 163B: om een mooi beeld te krijgen zouden die 1 en 6 verder uit elkaar moeten staan en die B mag best wat dichterbij de 3 staan. Bij de buren van 163C staat de hele boel te veel op elkaar gedrongen en is die kleine 1 lelijk bij die 6 en 3. Bovendien staat de 6 scheef: hij helt naar links, en hij staat te hoog, net als de kleine c. Het andere nummer, 163A, is het wel goed, dat ziet er mooi en verantwoord uit.

OK, het is allemaal leesbaar en de postbode zal zich niet vergissen. Maar mooi is het niet. En lelijk wèl.

 

 

 

 

 

Geef een reactie