Kalligraferen kun je op allerlei manieren en kun je met allerlei materialen. Met pen op papier, ja, of met een scheerkwast vol schuim op de spiegel of met je grote teen in het strandzand. Verzin het maar.

De Vlaming Fred Eerdekens (*1951, Hasselt) voegt daar nog een bijzondere vondst aan toe: hij ‘kalligrafeert’ met dun koperband of -draad. Dat buigt en kneedt hij tot wonderlijke krulsels, tot mooi gevormde draadsculpturen. Maar het echte effect, de echte bedoeling moet dan nog komen: als er een lamp op wordt gezet. Dan verschijnt de schaduw op muur of vloer, en dan lees je een geprojecteerd woord of zinnetje! Door de spotlight wordt het kunstwerk pas duidelijk. Wat er in het tijdrovende krul-kunstwerk níet is – dáár gaat het om. En dat openbaart zich pas als de lamp aangaat. Wat hij in 3D maakt laat zich verrassend zien in 2D.

Fred  vindt zichzelf geen kalligraaf, hij vindt de (betekenis van de) tekst belangrijker dan de letters. Maar hij hoort wel degelijk bij de veelkleurige letter-liefhebbers.

Hij heeft trouwens nog veel meer in petto, behalve die koperbandkrullen en -spiralen. Kijk eens op zijn site www.fred-eerdekens.be Alleen al de openingsfoto: wolkjes die aan het plafond hangen, en de lamp erop zorgt voor uitgespaarde woorden die op de muur geprojecteerd worden. En je ziet meer van die wonderlijke vondsten waarbij het gaat om licht en schaduw. Fred, hoe verzín je het…

 

 

Geef een reactie