Heb je misschien nog ergens 6500 euro liggen? Daar zou je namelijk een mooi boekje voor kunnen kopen. Twee jaar geleden verscheen een heel bijzonder boek: ‘Rijksbook – meesters van de Gouden Eeuw’, met afbeeldingen van en teksten over schilderijen in het Rijksmuseum. Het is een joekel: een rijk versierde omslag, het weegt maar liefst 35 kilo, de afmetingen zijn 70 x 50 x 9 cm, en het kost zeseneenhalfduizend euro. Maar dan heb je wel iets om op de (zwaar verstevigde) salontafel te leggen waar je al je bezoekers plat mee hebt. Van de schilderijen zijn groot-formaat foto opgenomen plus details ervan plus tekst. En als introductie bij elk schilderij is er een paginagrote kalligrafie. Die werken zijn gemaakt door twee kalligrafen: Massimo Pollelo uit Turijn en Brody Neuenschwander uit Brugge. Hieronder zie je ‘De Liefdesbrief’ van Jan Vermeer met ernaast de gekalligrafeerde titel door Pollelo, en een stuk van Rembrandts ‘De Staalmeesters’ met kalligrafie van Neuenschwander.
Kijk ook eens op rijksmastersofthegoldenage.com , een filmpje over het maken van dat boek.
Trouwens, er is ook een kleine en goedkope versie beschikbaar van slechts 33 x 23 cm, ‘slechts’ 5 kilo en ‘slechts’ 125 euro. De grote én de kleine zijn in ieder geval te zien en te koop in de winkels van het Rijksmuseum en de Hermitage in Amsterdam.

Geef een reactie