Soms maken mensen kunst zonder het van zichzelf te weten.

We zitten op dit moment, eind februari, in iets wat op winter lijkt. Komt er ijs? Zullen we kunnen schaatsen? Of is het na een paar dagen allemaal weer voorbij? Maar áls het dan kan en mensen naar plassen en vaarten trekken, maken ze onbedoeld prachtige kunst. Nog sterker: ze maken prachtige kalligrafie! En nog wel met een ongebruikelijk stuk gereedschap: de schaats!

In december 1996 ging ik schaatsen op het Wasmeer bij Hilversum. In het dunne verse sneeuwlaagje op het ijs ontstonden zwierige halen, strakke strepen, sierlijke krullen. Het leek soms wel Arabisch schrift. Dik-dun, niet met een penseel, maar met ijzeren noren en hockeyschaatsen gemaakt door de vele schaatsers. Gauw naar huis om een fototoestel te halen en terug om foto’s te maken van deze onbedoelde kunst. Schaatsschrijverij. Je kunt het zó aan de muur hangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie