Ik wist het niet, maar kalligrafie hoort tot het ‘immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid’! In 2009 werd kalligrafie op de lijst van UNESCO gezet. Onlangs vertelde presentator Lucas de Man dit in het tv-programma ‘Kunstuur’. Maar Lucas was toen voor dat programma in China. Die erfgoed-kalligrafie betreft specifiek de Chinese kalligrafie. Dus ik sta met mijn werk níet op de Unesco-lijst. Nou zou dat natuurlijk wel een beetje ál te hoog gegrepen zijn, maar ik voel toch wel een verwantschap en ik ben ijdel genoeg om iets van die UNESCO-eer te laten afstralen op de kalligrafie van het latijnse schrift die ik beoefen. Mijn werk hoeft niet op die lijst, maar ik ben er wel trots op dat mijn ambacht raakt aan ‘erfgoed van de mensheid’.

Het Chinese schrift is al zo’n 4000 jaar oud, duizend jaar ouder dan ons schrift dat voortkomt uit het Foenicisch. De kalligrafie die uit het Chinese schrift voortkwam wordt vandaag de dag op scholen onderwezen. Bij nationale feesten en religieuze rituelen is ook kalligrafie een onderdeel, en de schriftkunst heeft bewezen zijn invloed te hebben op moderne kunst, architectuur en design. ‘In zijn kenmerkende Chinese vorm biedt de kalligrafie een belangrijke manier om waardering te uiten voor de traditionele cultuur en voor kunstopleiding,’ zegt de UNESCO-site. ‘Het is ook een bron van trots en plezier voor de Chinezen en het is een belangrijk aspect van ’s lands intellectueel en artistiek erfgoed.’

(afbeelding: fragmentje uit het werk ‘Autobiografie’ van de monnik Huai-su, 777 na Chr.)

Geef een reactie