<p>Een poosje geleden was ik op tv. Nou ja, alleen de vingers van mijn rechter hand. Die vingers waren aan het kalligraferen. Dat kwam zo:

Op 19 september 2021 werd in Amsterdam het Holocaust Namenmonument geopend. Daarin zij  102.000 bakstenen verwerkt die elk de naam dragen van een joodse Nederlander die in de nazi-kampen is vermoord. Het KRO-tv-programma ‘Kruispunt’ heeft uitzending gemaakt over het monument, waarin vijf mensen vertelden waarom zij een steen geadopteerd hebben: ontroerende verhalen over vijf slachtoffers die zij wel of niet gekend hebben, maar die zij wilden herdenken met zo’n steen waarop de naam staat, de geboortedatum en het aantal levensjaren dat zij bereikten. 

Ik ben gevraagd die vijf namen te kalligraferen, en dat zie je in de uitzending gebeuren, in kleine fragmenten die de gesproken verhalen afwisselen. Ik vond het een eer om op die manier aan dat programma mee te werken (tussen haakjes: ik heb in mijn werkzame leven dertig jaar bij de KRO gewerkt).

Je kunt de uitzending (van 13 september 2021) nog terugzien. Laat Google zoeken op ‘KRO Kruispunt’, klik op ‘Kruispunt – KRO-NCRV’, scroll naar beneden en klik op ‘toon meer’, klik nog twee keer op ‘toon meer’, en klik dan op ‘Een monument van namen’.</p>

Geef een reactie